A követeléskezelők trükkjei

Avagy így bukhatunk sok pénzt

Szinte mindannyiunk találkozott már valamilyen módon követeléskezelő cégekkel - és általában nincsenek jó tapasztalataink velük. Ennek számos oka van, ma azokat a jogi trükköket veszem számba, amiket az adósokkal szemben "bevetnek" azért, hogy a követeléseket érvényesítsék, igen, sokszor az érvénytelen, bizonyíthatatlan, alaptalan követeléseket is! 

Ha viszont megfogadják a lent írt tanácsokat, akkor pár álmatlan éjszakát, no meg akár pár százezer forintot is megspórolhatnak!

hammer-611582_960_720.jpg

1. FIZETÉSI MEGHAGYÁS

Erről már sokszor, sok helyen beszéltem, de ismételjük át. A fizetési meghagyásos eljárás lényege, hogy a jogosult egy közjegyzőn előtt egy követelést kvázi csak "bejelent" a kötelezett ellen, a közjegyző nem vizsgálja, nem is vizsgálhatja a követelés jogosságát, hanem megküldi a fizetési meghagyást a másik félnek. Az adósnak ekkor 15 nap áll rendelkezésére, hogy ELLENTMONDÁSSAL éljen a fizetési meghagyással szemben, ha ezt nem teszi meg, akkor jogerőre emelkedik a fizetési meghagyás, és ugyanúgy végrehajtható, mint egy bírósági ítélet.

Mivel nem kell az eljárásban semmit igazolni, ezért teljesen bizonyíthatatlan, elévült, akár valótlan követeléssel is előállhatnak, és ha valaki nem jár el gondosan, hanem kukába dobja például a levelet - könyörgöm, 21. században vagyunk, ne tegyünk ilyet! -, akkor lesz egy végrehajtható és behajtható követelésük ellenünk.

Tanácsaim: OLVASSUK EL gondosan a levelet, amit kapunk - nem mindegy, hogy fizetési felszólítás vagy fizetési meghagyás az, amit kaptunk. Éljünk ELLENTMONDÁSSAL 15 napon belül, ha nem jogos a követelés!

letters.jpg

2. ELÉVÜLT KÖVETELÉSEK ÉRVÉNYESÍTÉSE

Ez kapcsolódik az előző ponthoz, a lényeg az, hogy az elévülés a céget nem érdekli - konkrétan olyat is hallottam, hogy azt mondták, hogy olyan nem is létezik, hogy elévülés! -, ezért elévült követeléseket is ugyanúgy megpróbálnak érvényesíteni. Vagy arra hivatkoznak, hogy az elévülés megszakadt, mert felszólítást küldtek. Mivel a közjegyző nem veheti az elévülést hivatalból figyelembe, elévült követelés is jogerőre emelkedhet, és végrehajtható lesz, ha nem jelezzük azt.

Tanácsaim: Ha úgy véli, hogy a követelése elévült, akkor tegyen ELÉVÜLÉSI KIFOGÁST, írja meg ezt a bíróságnak, közjegyzőnek, de akár magának a cégnek is - attól függően, hogy hol folyik az eljárás. A legtöbb követelés 5 év alatt évül el, de vannak rövidebb, 3 vagy 1 éves elévülési határidők is, célszerű kideríteni, ránk melyik vonatkozik. Azt is tudni kell, hogy az új Polgári Törvénykönyv óta már nem elég egy felszólítás az elévülés megszakításához.

3. TARTOZÁS ELISMERTETÉSE

Mivel ezek a cégek tudják, hogy legtöbbször nem sok esélyük lenne a rendelkezésükre álló iratok, "bizonyítékok" alapján mondjuk egy perben, mindent megtesznek azért, hogy az adóssal valahogy elismertessék a tartozást, ennek 2 módszerét alkalmazzák: RÉSZLETFIZETÉSI MEGÁLLAPODÁST kötnek vele, vagy írásban/szóban telefonon TARTOZÁSELISMERÉST csikarnak ki belőle. Ez úgy néz ki, hogy küldenek egy levelet, hogy például 500.000 Forint a tartozásunk, de ha most megállapodunk, akkor csak 300.000 Forintot kell 6 havi részletben kifizetni, és mellékelik is a megállapodást, amit "csak" aláírva vissza kell küldenünk. Vagy felhívnak, hogy ezer meg egy tartozásunk van, és ötször visszakérdeznek a beszélgetés közben a legváratlanabb időpontokban, hogy akkor ugye elismerjük a tartozást. Tudom, mert láttam több ilyen iratot, és hallottam ilyen beszélgetésről hangfelvételt.

Tanácsaim: Ha nem vagyunk biztosak a követelésben, akkor kérjük be a követeléskezelőtől a rendelkezésére álló bizonyítékokat, addig NE ÍRJUNK ALÁ SEMMIT, még akkor sem, ha a részletfizetési ajánlat kedvezőnek látszik. SOHA NE ISMERJÜK el a tartozást, még telefonban sem, mert azt egy perben fel fogják használni, még akkor is, ha a tartozásról nem is tájékoztatták részletesen az ügyfelet.

+1 tanács: Nyugodtan felszólíthatjuk erélyesen a céget, hogy hagyja abba a zaklatásunkat, mert feljelentést fogunk tenni ellenük. ;)

Természetesen vannak jogos követelések is, amik követeléskezelőkhöz kerülnek, de sok esetben jogtalan, elévült, bizonyíthatatlan követeléseket próbálnak a jogi kiskapukat kihasználva, vagy azokon akár túl is lépve, csalárd módon érvényesíteni. Viszont ha résen vannak, és követik a fenti tanácsokat, nem kell aggódniuk! :)

A blogot itt tudják követni.

blog_kovetes.jpg

A Facebook oldalamat - még több friss hírért - itt találják:

www.facebook.com/drbakonyililla

Köszönöm a figyelmüket!