8 jogi tipp és tanács - bérlőknek és bérbeadóknak

Többen megkerestek a napokban azzal, hogy írjak egy bejegyzést arról, hogy mire kell figyelni ingatlanok bérbevétele-adása esetén, hiszen nagyon aktuális a kérdés. Nézzük ezeket a tippeket és tanácsokat - röviden és érthetően :)

1. Aranyszabály: mindent foglaljunk írásba, ami a bérleti jogviszonnyal kapcsolatos, mert a későbbiekben nehezen tudjuk majd bizonyítani, hogy szóban miben állapodtunk meg a másik féllel!

2. Pontosan tisztázzuk a bérleti szerződés időtartamát, felmondási feltételeket és felmondási időt. Itt különösen figyeljünk arra, hogy a határozott idejű bérleteket főszabály szerint nem lehet egyszerű felmondással felmondani, és így lehetséges, hogy valaki a nyári időszakra nem tart igényt albérletre, mégis fizetnie kell.

keys-1317389_960_720.jpg

3. Kaució esetében rögzíteni kell, hogy az milyen esetben jár vissza, és milyen kiadások vonhatók le belőle, hogy ne a bérleti viszony végén szembesüljünk azzal, hogy a tulajdonos például az egész újrafestés költségét velünk akarja megfizettetni, vagy fordítva, a bérlő a nyilvánvalóan általa okozott károkat sem akarja megfizetni.

4. Bérleti díj, közüzemi költségek összege és fizetési határideje. Már a szerződésben tisztázzuk, hogy milyen költségek vannak, és ne utólag derüljön ki, hogy még kell fizetni háztakarítási díjat, internet-bekötési díjat, stb., illetve hogy ezek elszámolása miként történik (a tulajdonos fizeti, és a bérlő neki fizet, vagy a bérlő fizet közvetlenül a szolgáltatóknak)

5. Szabályozzuk, hogy a tulajdonos milyen gyakran ellenőrizheti a használatot, hogy egyrészt ne legyen indokolatlanul zavaró, másrészt figyelemmel tudja kísérni lakása állapotát.

6. Szabályozzuk, hogy a bérlő bejelentkezhet-e az ingatlanba. Itt megjegyzem, hogy tévhit az, hogy ha valaki bejelentkezik az ingatlanba, attól bármilyen tulajdonosi jogai lesznek, és a jogszabályok szerint kötelesek vagyunk a valós aktuális címünket bejelenteni.

7. Írjuk le, hogy milyen bútorok, eszközök voltak a lakásban, és mit hozott a bérlő, mit vihet el. Ez azért is fontos, mert a bérbeadó által "adott" háztartási eszközök javíttatását hiba esetén akkor köteles a bérbeadó elvégezni, ha így állapodunk meg, ha nyitva hagyjuk ezeket a kérdéseket, abból vita lehet.

8. Kiköltözési határidők legyenek pontosan meghatározva. Bérbeadóknak jó tanács, hogy foglalják közjegyzői okiratba a szerződést és a kiköltözési kötelezettséget, mert az könnyen végrehajtható, nem pedig csak akár több éves pereskedés árán.

A blogot itt tudják követni:

blog_kovetes.jpg

A Facebook oldalon még több friss és érdekes bejegyzést olvashatnak:
www.facebook.com/drbakonyililla