Nincs per ... nincs itt semmi látnivaló...

Avagy az új polgári eljárásjogi törvény

Sokan sok fórumon "riogattuk" az embereket azzal, hogy az új polgári eljárásjogi törvénynek az lesz a hatása, hogy az átlagpolgár egyszerűen nem tud majd pereskedni.
Ennek oka egyrészt az, hogy egy magánszemély saját maga nem tud olyan keresetet beadni, amit elfogad a bíróság, mivel a 20-30 oldalas, kötelezően alkalmazandó formanyomtatvány kitöltése még egy szakértőnek is problémát okozhat, egy egyszerű halandó nem tudja azt megfelelően kitölteni. Másrészt a jogi képviselők sok ügyet eleve nem fognak vállalni a visszautasítástól tartva, és azért, mert a többszörösére nőtt munkateher miatti munkadíj-növekedést az ügyfelek egyszerűen nem tudják vállalni.
A félelmünk beigazolódott...
Pár napja mesélte el egy kollégám, hogy a KÖZÖS MEGEGYEZÉSSEL TÖRTÉNŐ HÁZASSÁG FELBONTÁSA IRÁNTI KERESETÉT VISSZAUTASÍTOTTÁK! Tehát még egyszer: a férj és a feleség megegyezett, hogy el akarnak válni, megállapodtak minden járulékos kérdésben - gyermekek feletti szülői felügyeleti jog gyakorlása, gyermekekkel történő kapcsolattartás, gyermekek tartása, utolsó közös lakás használata -, és a bíróság nem hagyja őket elválni mondvacsinált okokra hivatkozva!
 
Már elnézést a kifejezésért, de ez agyrém! Elhiszem, hogy szükség van némi plusz illeték bevételre, amit ezáltal szerezhetnek, de én ezt másként nem tudom magyarázni, mint hogy meg szeretnék akadályozni, hogy a polgárok peres eljárásokat tudjanak indítani, ami a jogállam szempontjából igen ... khm ... érdekes hozzáállás.
Lehet erre legyinteni, hogy ez nem a mi problémánk, de képzeljük el, hogy kárt okoz nekünk egy közműcég, mikor a vezetékek felújítása során betörik az ablakot, és a kárt nem tudjuk rajtuk érvényesíteni, vagy holnap kisajátítják az ingatlanunkat, és nem tudunk ez ellen jogorvoslattal élni.
További hasznos infókért keresse fel a Facebook oldalamat! www.facebook.com/drbakonyililla
Ha nem akar lemaradni a legfrissebb blog bejegyzésekről, így tudja követni a blogot:
blog_kovetes.jpg