Kirúghatják-e a várandós nőt a próbaidő alatt?

Azt hinnénk, hogy ritkán fordul elő, de a tapasztalatom alapján igen gyakran megesik, hogy a munkavállalóról a próbaidő alatt derül ki, hogy várandós.

Jogosan merül fel a kérdés, hogy kirúgható-e a próbaidő alatt a várandós munkavállaló? Kirúgható-e azért, mert várandós?

terhes-84514006-530.jpg

A válasz: IGEN, elbocsátható a terhes nő a próbaidő alatt.

E körben fontos tudni, hogy a munkaviszony próbaidő alatti azonnali hatályú megszüntetése nem azonos a felmondással. Így míg felmondással szemben védett egy állapotos nő, felmondási tilalom áll fenn esetében, a próbaidő alatt nem felmondás történik, így védettség sincs.

Azt azonban fontos tudni, hogy a terhesség nem lehet az elbocsátás oka.

A munkáltatónak az Egyenlő Bánásmód Hatóság előtt kell tudnia igazolni kétség esetén, hogy a munkavállalót nem a gyermekvállalás miatt, hanem például nem megfelelő munkavégzés miatt bocsátotta el. Konkrét esetekben volt, hogy a munkáltató nagyon magas összegű kártérítést volt köteles fizetni, mivel nem tudta igazolni, hogy nem a várandós állapota miatt szüntette meg a próbaidő alatt a munkaviszonyt, ugyanis korábban dicsérte az alkalmazott munkáját, és a terhesség bejelentése után ennek ellenére azonnal megvált tőle. Másik esetben viszont a munkáltató tudta igazolni korábbi levelezésekkel, hogy nem voltak elégedettek a hölgy munkájával, és egyébként is azt tervezték, hogy megválnak tőle a próbaidő alatt.

További hasznos hírek napi gyakorisággal a Facebook oldalamon! www.facebook.com/drbakonyililla

A blogot itt tudja követni:

blog_kovetes.jpg