INGATLAN ELADÁSA UTÁNI ADÓFIZETÉS

Azt a legtöbb ember tudja, hogy ingatlan vásárlása esetén vagyonszerzési illetéket kell fizetnie. Arra azonban már kevesebben figyelnek, hogy ingatlan eladása esetén is lehet elszámolni valónk az állam felé, mégpedig személyi jövedelemadó fizetésének kötelezettsége merülhet fel. A bejegyzésből megtudhatják az adózás szabályait, és bemutatom azokat az eseteket is, amelyekben nem kell SZJA-t fizetni.

chair-1840526_960_720.jpg

Az ingatlan értékesítésből származó jövedelem vagyonátruházásból származó jövedelemnek minősül, amelyet az éves adóbevallásban fel kell tüntetni, és a jövedelem után a személyi jövedelemadót fel kell tüntetni. A jövedelem bevallása tehát önbevallás útján történik, ez esetben - az illetékkel ellentétben - nem a NAV szabja ki közvetlenül a fizetendő összeget.

Az is fontos, hogy az ingatlan átruházásából származó jövedelmet azon a napon kell megszerzettnek tekinteni, amikor az erről szóló érvényes szerződést az ingatlanügyi hatósághoz benyújtották, tehát nem például akkor, amikor a teljes vételárat megfizette a vevő.

Az átruházásból származó jövedelem, azonban nem egyenlő feltétlenül a vételárral, mivel a vételárból csökkentő tételként levonható az ingatlan megszerzésére fordított összeg, az értéknövelő beruházások költsége, valamint az átruházással kapcsolatos kiadások is - így például le lehet vonni az ingatlanos díját, az ügyvédi díjat, vagy például a fürdőszoba kialakításának költségét. Fontos, hogy vitás esetben nekünk kell, méghozzá számlával igazolni a költségeket, díjakat, ezért sem mindegy, hogy kapunk-e számlát azokról...

2392005d591432a5e297de0e4b0daf03.jpg

Az alábbi esetekben azonban nem kell adót fizetni:

1. Ha az eladási ár megegyezik azzal az árral, amelyen mi vásároltuk az ingatlant, hiszen ilyenkor nincs jövedelem, nem "kerestünk" az átruházáson.

2. Ha ugyan magasabb az eladási ár, mint a vételár, amit mi fizettünk, de ez a különbség megfelel az ingatlanos és ügyvéd díjának például, csak ennyivel drágábban adtuk el az ingatlant.

3. Ha az ingatlan megszerzése óta eltelt 5 év, mert ez esetben a jogszabály mentesíti az ügyletet az személyi jövedelemadó-fizetési kötelezettség alól. Itt jegyzem meg, hogy 5 éven belüli eladás esetén is sávosan csökken a fizetendő adó mértéke, mivel 2 év után a fent írtak alapján kiszámított összeg 90%-a, 3 év után a 60%-a, 4 év után 30%-a minősül jövedelemnek.

Fontos tehát, hogy adóbevallásunkban ne felejtsük el szerepeltetni az ingatlan átruházásából származó jövedelmet sem, azonban számoljuk el a jogszabály szerint elszámolható tételeket az alacsonyabb összegű adófizetés érdekében!

További hasznos hírek a Facebook oldalamon olvashatók (www.facebook.com/drbakonyililla)

A blogra itt tudnak feliratkozni:

blog_kovetes.jpg