CSIGÁK AZ AUTÓPÁLYÁN

A túl lassú sebesség is büntethető?

Szépen, a sebességhatárokat betartva halad az ember az autópályán, amikor megérkezik egy 70 km/h-val száguldó Suzuki mögé - rosszabb esetben a belső sávban -, aki nem érti, hogy miért is kellene többel mennie, ő ezt érzi biztonságosnak. Ekkor felmerül a kérdés alanyunkban, hogy a túl lassú sebesség nem sért valamilyen szabályt? A válasz: DE!

car-445450_960_720.jpg

A KRESZ kimondja, hogy "Nem szabad a járművel indokolatlanul olyan lassan haladni, hogy az a forgalmat akadályozza." (26. §)

Illetve egyébként is az az általános szabály, hogy úgy kell közlekedni, hogy az a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse, másokat közlekedésükben indokolatlanul ne akadályozzon, és ne zavarjon. Márpedig a túlzottan alacsony sebesség veszélyezteti a biztonságot, és indokolatlanul akadályozza, zavarja a többi közlekedőt.

Tehát ez a cselekmény ugyanúgy tilos, mint a gyorshajtás, és még talán veszélyesebb is. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy minden autónak 130 km/h-val kell mennie az autópályán, illetve lehet például időjárási körülmény indoka a lassabb sebességnek, de indokolatlanul nem lehet lassan közlekedni.

Az indokolatlanul lassú sebességet nem határozza meg a jogszabály, de álláspontom szerint jó útviszonyok között, tiszta időjárásban a sebességhatár felével közlekedni biztosan indokolatlan. Ezen kívül felmerül annak a kérdése is, hogy egészségügyi szempontból alkalmas-e a vezető, ha soha nem képes felvenni a forgalom ritmusát, és a sebességhatár felét érzi biztonságosnak.

Sajnos ez a magatartás nem olyan egyértelmű, mint egy gyorshajtás, és nem is hoz olyan jó pénzt a konyhára, ezért ritkán büntetik a rend őrei. Remélem, e körben hamarosan lesz változás, mert forgalombiztonsági okokból mindenképp indokolt.

www.facebook.com/drbakonyililla

drbakonyililla.blog.hu