Jogszerűen hívhatja vissza a munkáltató a munkavállalót szabadságról?

Képzeljük el, hogy ülünk a Balaton partján egy finom hekk mellett, isszuk a fröccsöt, és megcsörren a telefonunk. A munkáltató hív, hogy munkába kell állnunk, meg kell szakítanunk a nyaralást. Eleget kell tennünk ennek? Vagy jogszerűtlenül járt el a munkáltató?

Elsőre biztosan azt mondaná mindenki, hogy ez nem jogos, a munkáltató nem szakíthatja meg a már kiadott szabadságot. Sajnos azonban ez nem igaz, bizonyos, egyébként igen szigorú feltételek mellett a szabadság alatt a munkavállaló munkába állítható.

A Munka Törvénykönyve (2012. évi I. törvény) szerint a munkáltató kivételesen fontos gazdasági érdek vagy a működését közvetlenül és súlyosan érintő ok esetén a munkavállaló már megkezdett szabadságát megszakíthatja.

Bár a jogszabály pontosan nem írja le, hogy mit kell érteni "kivételesen fontos gazdasági érdek" vagy "működését közvetlenül és súlyosan érintő okon", a gyakorlat szerint ilyen ok például lehet egy nagy mértékű üzemzavar, vagy egy tűzeset, de semmiképpen nem lehet olyan körülmény, amire a munkáltatónak számítania kellett előre - például arra, hogy egy klímaforgalmazó cégnél a nyári időszakban megnő a megrendelések száma. Az biztos, hogy nagyon súlyos oknak kell felmerülnie, mivel a szabadság alkotmányos alapjog, és olyan körülménynek kell fennállnia, mely alkalmi munkavállalók bevonásával, a nem szabadságon lévő dolgozók feladatainak átcsoportosításával, túlmunka elrendelésével nem oldható meg. Természetesen ezen körülményeket a munkáltatónak kell bizonyítania.

Viszont a munkavállaló nem marad kárpótlás nélkül. A munkavállalónak ugyanis a szabadság megszakítással összefüggésben felmerült kárát és költségeit a munkáltató köteles megtéríteni. Ilyen költség lehet például az utazási költség vagy a befizetett szállás díja is. Az azonban elvárható a kárenyhítés körében a munkavállalótól, hogy a lemondható szolgáltatásokat lemondja, így a felmerülő kárt csökkentse.

És arról se feledkezzünk el, hogy a munkavállaló szabadsága nem veszik el, azt köteles a munkáltató kiadni. Nincs jelentősége annak sem, hogy a munkavállaló az otthonában töltötte a szabadságot vagy elutazott.

Ha tetszett a bejegyzés, és szeretne értesülni rendszeresen hasonló hírekről, akkor kövessen így:

blog_kovetes.jpg

Vagy a facebookon: www.facebook.com/drbakonyililla