Külföldi nyaralás - elvihetem a gyermeket a válás után?

Most már nem csak naptárilag és meteorológiailag mondhatjuk, hanem ténylegesen, az ablakon kinézve is azt látjuk, hogy végre ITT A NYÁR. Elkezdjük tervezni a nyaralásokat, akik megtehetik, külföldre utaznak. Sok elvált szülőben azonban felmerül a kérdés, hogy a gyermekét a kapcsolattartás alkalmával kiviheti-e külföldre nyaralni. Tisztázzuk tehát az ezzel kapcsolatos szabályokat!

1. A különélő szülő a kapcsolattartás alkalmával, nem huzamos időre külföldre viheti nyaralni a gyermeket a másik szülő kifejezett hozzájárulása nélkül is. Ez a lehetőség akkor is fennáll, ha a szülői felügyeletet közösen gyakorolják, és akkor is, ha egyikük gyakorolja a szülői felügyeletet, de a másik szülő felügyeleti jogát a bíróság nem vonta meg. Az együttműködési kötelezettségből viszont az következik, hogy a másik szülőt tájékoztatni kell az ilyen útról.

2. Azonban ha huzamos időre vagy letelepedés céljából szeretné valamelyik szülő külföldre vinni a gyermeket, ahhoz mindenképpen a másik szülő hozzájárulására lesz szükség, még akkor is, ha a szülői felügyeleti jogot ő gyakorolja. Ennek oka, hogy a különélő szülők a gyermek sorsát érintő lényeges kérdésekben - márpedig ilyen a külföldi huzamos tartózkodás és a letelepedés is - közösen gyakorolják jogaikat akkor is, ha a szülői felügyeletet a szülők megállapodása vagy a bíróság döntése alapján az egyik szülő gyakorolja.

3. Ha a szülők között jogvita merül fel a kapcsolattartás gyakorlásában, akkor a gyámhatósághoz fordulhatnak, aki dönt a vitás kérdésekben, illetve hatáskörrel rendelkezik a végrehajtásra is.

4. Azonban van egy jó tanácsom: mindenképp célszerű egy írásbeli hozzájárulást beszerezni az utazás előtt a másik szülőtől - vagy szülőktől, ha például a nagyszülő utazna a gyermekkel -, mert elő szokott fordulni, hogy külföldi reptereken kérnek ilyen iratot.

Remélem, hasznos információkat tudtam megosztani Önökkel! Ha tetszett a bejegyzés, vagy a korábbi bejegyzések, kövesse a blogot, és további híreimet a www.facebook.com/drbakonyililla oldalon!