SEGÍTSÉG! Tanúként idéztek egy polgári perben...

Nemrég azzal keresett meg egy ügyfél, hogy tanúként idézték egy polgári perben, és nem tudja, hogy el kell-e mennie, mit kell tennie, mit kell mondania. Arra gondoltam, hogy ez a kérdés másokat is érinthet, ezért egy rövid bejegyzésben leírom a legfontosabb tudnivalókat.

1. A legfontosabb azt tudni, hogy akit tanúként megidéztek, az köteles megjelenni a bíróság előtt, ha ezt nem teszi meg, megbírságolhatják, és akár rendőrökkel elő is vezethetik. 

2. A tanúvallomást néhány kivételtől eltekintve - például hozzátartozó érintett, orvosi és ügyvédi titok körébe tartozó kérdés - nem lehet megtagadni, tehát az például nem indok, hogy valamiről nem szeretne beszélni az ember, úgysem tud hasznosat mondani, vagy hogy valami nagyon régen történt,.

3. A tanú először összefüggően elmondhatja, hogy mit tud az ügyről, amelyben megidézték, majd a bíró hallgatja meg, végül a felek kérdeznek tőle, azonban a tanú nem kérdezhet a felektől.

4. A tanúnak igazmondási kötelezettsége van, olyannyira, hogy a hamis tanúzás bűncselekmény, amit a törvény szabadságvesztéssel rendel büntetni. A képpel ellentétben azonban Magyarországon nem kell esküt tenni a tanúvallomás megtétele előtt, csak azt kell tudomásul venni, hogy az igazat kell mondani.

5. Én mindig azt tanácsolom, hogy ha a tanú nem emlékszik valamire, akkor nyugodtan mondja ezt, ne kezdjen el tippelgetni, mert akkor könnyen hamis tanúvallomás lesz a vége. Illetve van még egy tippem: ha dátumra kérdez rá a bíróság, akkor célszerű lehet eseményhez - például gyermek születése, költözés, házasság - kötni az időpontot, illetve azon elgondolkodni, hogy milyen évszak volt az adott esemény megtörténtekor.

6. A tanú a tárgyalóterembe akkor léphet, amikor erre felhívja a bíróság, előtte nem lehet jelen a tárgyaláson, és csak akkor távozhat el, amikor erre a bíró engedélyt ad.

7. A tanú köteles olyan öltözetben és állapotban megjelenni a bíróságon, amely méltó a bírósági tárgyaláshoz, tehát szigorúan tilos például az alkoholos vagy gyógyszeres befolyásoltság, valamint kerüljük a koszos, elhanyagolt kinézetet, de azért új öltönyt nem kell vásárolni emiatt.

8. Költségtérítésként lehet kérni az utazási költségeket, így a tanú lakóhelyéről (tartózkodási helyéről) a kihallgatás helyére való utazással és a visszautazással ténylegesen felmerült és igazolt költségeket, vonatjegy, buszjegy, kompjegy árát, üzemanyag-költséget is.

9. Legvégül pedig azt tudom mondani, hogy nem kell annyira megijedni, ha tanúskodnia kell a bíróság előtt, sem a bíró, sem a felek, de még az ügyvédek sem akarják megenni Önt reggelire, hanem azt várják Öntől, hogy előre viszi az ügyet, hiszen ezért idézték meg.

Ugye, hogy nem is olyan bonyolult ez?

www.facebook.com/drbakonyililla

drbakonyililla.blog.hu