Őszinte válasz egy "őszinte" ingatlanosnak

Régóta figyelemmel kísérem az "Őszinte ingatlanos" blogját, és a legutóbbi bejegyzés hatására úgy döntöttem, hogy egy összefoglaló cikkben válaszolok azon bejegyzésekre, melyek az ingatlanosokat piedesztálra emelik, míg az ügyvédeket bugris, folyton hibázó kontároknak állítják be.

 

Nézzük csak néhány pontba összeszedve, hogy mi a problémám!

1. Először is tisztázzuk a pozíciókat: ügyvéd közreműködése kötelező az adásvételi szerződéseknél, míg az ingatlanos nem kötelező, talán ehhez méltóan kellene hozzáállni az ügyvédhez.

2. Magam azt tapasztalom, hogy az ingatlanosok sokszor nem adnak túl sok hozzáadott értéket az ingatlan eladásához, ugyanis amikor pörög a piac, és jól van beárazva a lakás, az általában ingatlanos nélkül is el fog kelni, ha pedig eladhatatlan az ingatlan, akkor nem fogják megvenni akkor sem, ha ingatlanos közreműködik. Természetesen tisztelet a kivételnek, mert én magam is tapasztaltam már azt, hogy az ingatlanos rátermettségén múlt a sikeres adásvétel, de olyanról is hallottam, hogy az ingatlanos srófolta fel az árakat a magasabb jutalék érdekében.

3. Lehet itt jönni az őszinteség szóval, de valahogy az ingatlanos arról nem ír, hogy hogyan kartellezett az összes nagy ingatlan-közvetítő cég, hogy az árakat mesterségesen magasan tartsák, kaptak is emiatt egy GVH bírságot. Az sem került szóba, hogy az általuk használt szerződések majdnem minden pontjáról - például kizárólagosság - kimondták már a bíróságok, hogy érvénytelen.

4. Az ingatlanos dolga az lenne, hogy az ingatlan minden adatát ismerje, és az ingatlannal kapcsolatban felmerülő kérdésekre választ tudjon adni. Ezzel szemben a legritkábban fordul elő, hogy akár csak egy 1000 Ft-os tulajdoni lapba belenéznének, hogy a szerződéskötés előtt kiderüljön, hogy nem kellett volna tehermentesként hirdetni a lakást, mert van rajta néhány jelzálog meg végrehajtás, vagy mondjuk egy haszonélvező. A társasházi alapító okiratokért és szmsz-ekért pedig egyenesen könyörögni kell nekik, vagy egyszerűen kijelentik, hogy minek az nekem, az nem befolyásolja az adásvételt. Ja, persze, kit érdekel mondjuk a tulajdonostársaknak biztosított elővásárlási jog.

5. Sokszor hallottam már arról, hogy valaki maga hirdette volna a lakását, az ingatlanos pedig lelopta a képeit, és elkezdett megbízás nélkül vevőket hozni, akár létezőket, akár kitaláltakat. Vagy a másik oldalon, a vevő elmondta, hogy milyen lakás érdekli, ezzel szemben 40 lakást meg kell néznie, mire egy olyan is akad, ami megfelel az előzetesen közölt igényeinek. Ez őszinte eljárás? Nem, és sem a vevőnek, sem az eladónak nem jó, mert a drága idejüket rabolja.

6. A kedvencem talán az, hogy az ingatlanos maga írogat vételi ajánlatokat, és letétkezelőként kezeli az átvett foglalót. Mégis milyen jogon? Abszolút nincsen semmilyen jogszabályi felhatalmazása erre. Persze nem is ez a cél, hanem hogy akármi történik, a saját jutalékát bebiztosítsa. Ne értsenek félre, lehet vételi ajánlatot írni, lehet annak biztosítékaként foglalót átadni, de a tulajdonosnak vagy az ügyvédnek, aki erről egy megfelelő szerződést ír, és még egy online rendszerbe is bejelenti a letétkezelés tényét.

7. Beszéljünk egy kicsit a díjakról is! Az ügyvéd örül, ha azt a bizonyos 1%-ot el tudja kérni egy adásvételi szerződés elkészítéséért, amiért teljes felelősséget vállal. Nekünk van vagyoni felelősségünk, mely mögött egy felelősségbiztosítás is áll. Ezzel szemben az ingatlanos 4-5%-ért dolgozik, persze sokszor számla nélkül. Emögött pedig nincsen felelősség, nincs felelősségbiztosítás, sőt, sokan még a kötelező névjegyzékbe vételnek sem tettek eleget. Arról nem is beszélve, hogy ha egy ingatlanos ajánl egy ügyvédet, akkor előfordul, hogy elvárja, hogy az ügyvéd a saját díjából még osszon is vissza részükre. Ezt egyébként kamarai szabályozás tiltja, illetve eleve érdekes, hogy az ötöde annyi díjból még kapjon is pluszban az ingatlanos.

8. Az ügyvéd a teljes szerződéses folyamatot végigviszi, a szerződés elkészítésétől a földhivatali benyújtáson át a bejegyzésig. Ezzel szemben az ingatlanos munkája a szerződéskötésnél véget ér, rögtön a foglalóból - aminél tiltakoznak az átutalás ellen - elveszik a díjukat, és viszlát. Tegnap is szinte vérben forgott a két ingatlanos szeme, amikor tájékoztattam őket, hogy nem lesz készpénzezés a szerződés aláírásakor, tehát nem kapják meg azonnal a pénzüket.

9. Az ingatlanos általában nem ügyvéd, tehát ne adjon jogi tanácsokat! A bizonyos blogon is akkora jogi sületlenségek vannak, hogy égnek áll a hajam tőlük! Ingatlanos bárki lehet az ügyvéd pedig minimum 5 évet tanul egyetemen, majd jelöltködik 3 évig, hogy jó esetben 1 év alatt letegye a 3 szakvizsgát, és ügyvédként tudjon eljárni, tehát jó lenne, ha az ügyvéd adna jogi tanácsokat. Például köszönöm az ötletet, hogy írjam bele a szerződésbe, hogy papíron 25 nm a lakás, de ténylegesen 50 nm és kétszintes, de majd ezt akkor fogom megtenni, ha jogilag is megállja a helyét, és így tartalmazza a tulajdoni lap, építési-, használatbavételi engedély. Persze előfordul, hogy mi is hibázunk, így elmarad egy pecsét, vagy például a bank kéri, hogy valamint módosítsunk, de ez nem jelenti azt, hogy nem ismerjük a szabályokat, és erről ki kellene oktatni bennünket.

Azt még meg szeretném jegyezni a végére, hogy vannak nagyon felkészült, tisztességesen dolgozó ingatlanosok, akik lelkiismeretesen látják el a feladatukat, és valódi hozzáadott értékkel bírnak az ingatlan eladásakor, tisztességes áron dolgoznak, legálisan, számlával. És sajnos vannak olyan ügyvédek is, akik hibáznak, és ezt nem orvosolják, illetve nem megfelelően állnak az ügyfelekhez és az ügyletekhez. De nem hiszem, hogy ezért az lenne a megfelelő eljárás, hogy az "őszinte ingatlanosok" minden egyes létező vagy kitalált ügyvédi hibából az ügyvédeket szapuló bejegyzéseket csinálnak - ígérem, nekem is ez az első és utolsó ilyen bejegyzésem, és nem fogok kiteregetni minden egyes ingatlanos hibát, amivel találkozok nap mint nap.

Talán inkább össze kellene fognunk, hogy megtisztítsuk a piacot mind a kontár ingatlanosoktól, mind a kontár ügyvédektől a fogyasztók, az eladók és a vevők érdekében.

www.facebook.com/drbakonyililla

 drbakonyililla.blog.hu