Kanye West ft. Presser Gábor & Adamis Anna

Avagy Kóbor János nem érti, hát megpróbálom elmagyarázni

Sokat gondolkodtam, hogy írjak-e a Kanye West, valamint Presser Gábor és Adamis Anna között 2013-ban kirobbant szerzői jogi vitáról, de amikor megjelent egy cikk, hogy Kóbor János sem érti, hogy miért "balhéznak" a szerzők, és több felháborodott kommentet is láttam, hogy Presser Úrnak biztos kell pénz a nyugdíjra, stb., akkor már biztos voltam benne, hogy meg kell próbálnom elmagyarázni a helyzetet közérthető módon.

17554990_10155054011882319_1489963397_n.jpg

A jogvita alapja Kanye Úr 2013-as Yeezus nevű albumán megjelent New Slaves című dal, melyben körülbelül 1.5 perc hallható az Omega Gyöngyhajú lány c. slágeréből. Ehhez a szerzők állításuk szerint nem adtak engedélyt, és ezért tavaly májusban a New York-i szövetségi bíróságon 2,5 millió dollárra (körülbelül 717 millió forintra) perelték Kanye Westet.

A szám itt hallgatható meg: 

Álláspontom szerint igen jól felismerhető az eredeti dal, és a rapper sem tagadta, hogy felhasználta a Gyöngyhajú lányt - melynek zenéjét Presser Gábor, szövegét Adamis Anna írta. Kanye West azzal próbálta rendezni a helyzetet, hogy már a dalrészlet felhasználása után információim szerint 48 órát adott a szerzőknek az engedélyezésre, valamint 10.000 dollárt letétbe helyezett díjként a javukra, amihez a szerzők - nagyon helyesen - nem nyúltak. Presserék viszont csak úgy adták meg az engedélyt, ha annak részletes feltételeiről később majd megegyeznek, ami peren kívül nem történt meg, ezért indították meg a pert, amely most egyezségkötéssel zárult.

experidance-omega-musical-gyongyhaju-lany-balladaja-original-87979.jpg

Jogi szempontból rögzíteni kell az alábbiakat:

1. A Gyöngyhajú lány c. mű szerzői jogvédelem alatt áll.

2. A szerzői jogvédelem alapján a szerző(k) kizárólagosan jogosult(ak) a művet felhasználni, valamint a felhasználásra másnak engedélyt adni.

3. Amennyiben az engedélyt nem adják meg a felhasználáshoz, feldolgozáshoz szerzők, a felhasználás jogellenes, melynek például egyik következménye az, hogy annak ellenértékét meg kell fizetni. Illetőleg ha feltételekkel történik meg az engedély megadása, ezeket a feltételeket teljesíteni kell.

Tehát nem úri hóbort, vagy felesleges ugrálás ilyen esetben lépni, hanem a szerzői jogi jogosultak jogos igénye, egyben nagyon helyes döntése.

Arról természetesen egyik érintett sem beszélhet, hogy mekkora összegben állapodtak meg, de annyi kulisszatitkot - még az ügy részleteinek ismerete nélkül is - elárulhatok, hogy ilyen típusú ügyben a keresetben érvényesített érték 50%-a már jó tárgyalási alap lehet. Az anyagi igényeknél nem szabad figyelmen kívül hagyni azt a tényt sem, hogy a Yeezus c. album már platinalemez, és az albumot bemutató turné körülbelül 35 millió dolláros bevételt hozott az amerikai sztárnak. És ennek az albumnak igen lényeges pontja az érintett New Slaves című szám a Gyöngyhajú lányból származó betéttel, amit Kanye West már azelőtt használt promóciós célokra, mielőtt egyáltalán tájékoztatta Adamisékat a felhasználási célról.

Csak megjegyzem, hogy lehet, hogy úgy vélte az amerikai rapper, hogy ebben az Isten háta mögötti országban elég, ha egy 10.000 dolláros csekkel kiszúrja a szerzők szemét, és ők majd elájulnak, és azonnal elfogadják az általa diktált feltételeket. Én örülök, hogy nem így történt, és fel merték venni a kesztyűt, melynek lett eredménye, gratulálok!

 

És akkor a végére jöjjön az eredeti, az igazi Gyöngyhajú lány:

 https://www.youtube.com/watch?v=CGt-rTDkMcM

 

drbakonyililla.blog.hu

www.facebook.com/drbakonyililla.

Felhasznált kép forrása: Experidance