Száguldás, porsche, szerelem - de látom is, hogy mi van az úton?

Azt gondolnánk, hogy az "én házam az én váram" elv vonatkozik az autónkra is, és azt teszünk a gépjármű belsejével, amit akarunk. Különösen hölgyek esetében gyakori - bocsánat, lányok, én is az vagyok, de szembe kell néznünk az igazsággal :) -, hogy mindenféle színes, cuki, illatos, csillogós, világítós, stb. izével aggatják tele a visszapillantó tükröt, vagy ragasztják tele a szélvédőt, illetve zsepis dobozt, plüssöket és más egyéb hasznos holmikat raknak a szélvédőhöz.

Ez azonban nem jogszerű, nézzük meg, miért!

dizajnos-auto-noknek_1_680x480.png

A jogszabály ugyanis kimondja az alábbiakat, mely szabályokat be kell tartanunk:

1. A jármű vezetőterének olyannak kell lennie, hogy a vezető részére minden vezetési művelet esetében biztosítsa az előre és oldalra való kilátást, a visszapillantó tükrökkel a jármű mellett lévő mindkét oldali forgalmi sávra történő hátralátást.

2. A gépkocsi vezetőüléséből nézve szemmagasságban csak ajtó- és ablakoszlop, szélvédő, osztóléc, ablaktörlő és törletlen szélvédő felület okozhat takarást.

3. A gépjármű szélvédőjén, valamint azon ablakain, amelyeken keresztül a vezetőnek az utat és környezetét látnia kell, kilátást zavaró feliratot, ábrát, jelzést, tartozékot elhelyezni tilos, azonban nem kell a kilátást zavarónak tekinteni a legfeljebb 10 cm méretű, a szélvédő alsó sarkában elhelyezett feliratot, ábrát, jelzést, tartozékot.

4. A jármű vezetőfülkéjében és utasterében tilos olyan díszítést alkalmazni mely a vezetőt zavarhatja, vagy a szabad kilátásban akadályozhatja.

5. A gépjármű szélvédőjén és ablakain menet közben nem szabad függönyt, vagy olyan más megoldást alkalmazni, amely a szélvédőn, illetőleg a jármű ablakain a kilátást, illetőleg az átlátást megakadályozza.

Természetesen lehet vitatni a szabályozás egy részét, mert az autópálya matricákat el kell helyezni valahol, és a díszítés zavaró voltát nem lehet objektív módon értékelni, illetve megjegyzem, hogy a babákat védő napellenző tiltása sem indokolt, ezzel pont a koncentrálást segítik elő, mert nem üvölt a gyerek, hogy a szemébe süt a nap.

Azt azonban el kell fogadnunk, hogy a gépjárművel történő közlekedés veszélyes üzem, így indokolt, hogy a szabályok akár ilyen módon, a személyek szabad döntéseit korlátozva is elősegítsék a közlekedés biztonságát. Az már tényleg csak egy személyes megjegyzés, hogy az autóban dohányzás, telefonálás, stb. álláspontom szerint sokkal zavaróbb, mint egy lelógó légfrissítő.

Kövessék továbbra is a blogot!

drbakonyililla.blog.hu

www.facebook.com/drbakonyililla

www.drbakonyililla.hu