Tényleg lecsap rám a NAV, ha a gyerek kinőtt ruháit eladom egy Facebook csoportban?

Avagy tisztázzuk az ingók értékesítésének adózási szabályait!

Mivel ismét találkoztam azzal a hírrel, hogy a NAV "lecsapott" egy szegény kismamára/fiatal anyukára/diáklányra (a szereplők tetszőlegesen választhatók), aki az interneten keresztül értékesítette azokat a ruhákat, játékokat, amiket kinőtt vagy már nem használt, ezért elhatároztam, hogy tisztázom az ezzel kapcsolatos adózási szabályokat.

shop-1298480_960_720_1.png

Először is rögzíteni kell, hogy egy magánszemély legálisan, szabadon értékesítheti saját ingóságait az interneten, így különböző online piactereken vagy Facebook csoportokban is. Ehhez, amennyiben nem gazdasági tevékenységről van szó, nem kell egyéni vállalkozói igazolványt kiváltani vagy gazdasági társaságot létrehozni, de még csak ún. adószámos magánszemélyként sem kell eljárni.

Ráadásul nem kell bevallani azt a bevételt, amely ingó vagyontárgy átruházásából származik, és az éves összege nem haladja meg a 600 ezer forintot, - vagy az abból megállapított összes jövedelem nem haladja meg a 200 ezer forintot- ha azt a magánszemély nem gazdasági tevékenység keretében végzi. 

e-commerce-1670514_960_720.png

A Nemzeti Adó-és Vámhivatal egy állásfoglalást is kiadott kifejezetten arról, hogy a megunt használati tárgyak vagy kinőtt ruhák értékesítése általánosságban elmondhatóan nem gazdasági tevékenység, így a 600 ezer forintos éves bevételi határig teljesen szabad és adómentes.

Nyilván elképzelhető, hogy a NAV ellenőrzéseket folytat e körben, és kiszűri, majd ellenőrzés keretében adófizetésre kötelezi azt a "szegény diáklányt", aki üzletszerűen rendel például ebay-ről vagy aliexpress-ről termékeket, majd azokat haszonnal eladja. De ez egy jogszerű ellenőrzés, hiszen ekkor már gazdasági tevékenységről van szó, ami nem adómentes. 

Azt javaslom azoknak, akik ilyen eladásokban érintettek, hogy vezessenek saját nyilvántartást az eladott termékekről és az abból származó bevételről, melyet egy esetleges ellenőrzéskor be tudnak mutatni, és ezzel saját maguk is nyomon tudják követni, hogy még az adómentes bevételi határon belül vannak-e.

Ön ismerte ezeket a szabályokat? Amennyiben nem, ossza meg a bejegyzést ismerőseivel is :)

www.facebook.com/drbakonyililla

www.drbakonyililla.hu

drbakonyililla.blog.hu