Budapest 2024 Olimpia - a helyi népszavazásról

Avagy miért csak a budapestiek szavazhatnak? És miről is "szavazunk" most?

Az országot lázban tartja az "Olimpia ellenes budapesti népszavazás". Sokan háborognak, hogy miért a budapestiek döntenek az ország sorsáról, de nem tudják ennek okát, és azt sem, hogy most még nem is népszavazás zajlik, hanem aláírásgyűjtés népszavazáshoz.

20160414budapest-2024-bp2024-logo-palyazat1.jpg

A magyar állampolgárok Alaptörvényben és más jogszabályokban biztosított demokratikus joga, hogy népszavazást kezdeményezzenek és a népszavazáson részt vegyenek, így közvetlenül kinyilvánítsák véleményüket adott kérdésekről.

Először is el kell oszlatnom egy tévhitet,  mert most a Momentum Mozgalom által indított aláírásgyűjtés még nem maga a népszavazás, hanem annak egyik lépcsője, melynek célja, hogy majd egy helyi népszavazás döntsön arról, hogy Budapest rendezzen-e 2024-ben Olimpiát, pontosan arról a kérdésről, hogy “Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest Főváros Önkormányzata vonja vissza a 2024. évi nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére irányuló pályázatát?”. Tehát aki aláírja a kezdeményezést, az nem arról szavaz, hogy ne legyen olimpia, hanem arról, hogy kérdezzék meg a polgárokat, hogy szeretnék-e a hazai rendezésű Olimpiát, vagy azt szeretnék, hogy vonják vissza a pályázatot. Persze nem játszom a naivát, nyilvánvalóan azok fogják aláírni többségében az íveket, akik majd egy népszavazáson szeretnék kinyilvánítani, hogy nem támogatják a 2024-es Budapesti Olimpiát.

noolimpia1.jpg

Országos népszavazást 200.000 fő választópolgár kezdeményezhet, míg helyi népszavazást az önkormányzati törvény alapján a helyi rendeletekben meghatározott számú választópolgár, ami Budapest esetében 10%, tehát 138.000 fő. Kicsit furcsa, nem? Akkor miért nem országos népszavazást indítottak, hiszen 10 millióból könnyebb 200 ezer ember támogatását megszerezni, mint 1.38 millióból 138 ezer emberét. 

Ennek két oka van

1. Volt egy országos népszavazás iránti kezdeményezés, amit a Kúria elkaszált, így csak a helyi népszavazás kiírásának lehetősége maradt. 

2. Az olimpiai pályázatot Budapest nyújtotta be, így Budapest jogosult azt visszavonni, bár azt senki nem vitatja, hogy a kérdés nem csak Budapestet, hanem az egész országot érinti.

Ezek az okai tehát annak, hogy csak budapesti lakcímmel rendelkező, nagykorú, a választásból nem kizárt, polgárok (magyar, EU-s, menekült is) írhatják alá a kezdeményezést, mégpedig csak egy alkalommal.

Remélem, ismét sikerült néhány félreértést tisztáznom! Ha Önnek segítettem, ossza meg ismerőseivel is a bejegyzést!

www.facebook.com/drbakonyililla

www.drbakonyililla.hu

drbakonyililla.blog.hu

ground-1585817_960_720.jpg